Segur que t’ha passat alguna vegada, que estàs mirant una sèrie i de cop apareix algú que reconeixes, però que no forma part del repartiment de personatges. I que després del capítol en què surt (uns quants segons, minuts amb sort), no has tornat a veure més en cap de la resta d’episodis. Això que tantes vegades hem vist a les nostres pantalles, i que tant ens agrada comentar, s’anomena “cameo”.
Com a espectadors, ens fan gràcia aquestes petites aparicions de gent famosa, cantants, actors, artistes i altres persones conegudes, tot i que sovint no els donem gaire més importància que el riure d’aquell moment i la conversa posterior amb un parell d’amistats. Hi ha sèries que ho han fet servir de manera recurrent, com a part del seu estil, com ara Paquita Salas o Médico de Familia, i altres que ho han incorporat en un capítol, dos com a molt. Però, us heu preguntat alguna vegada per quin motiu es fan, els “cameos”?
Per què es fan els cameos?
Els cameos no són només un recurs curiós dins d’una sèrie, sinó que tenen un propòsit clar i molt més estudiat del que sembla. D’una banda, serveixen com a reclam publicitari, ja que la presència d’una cara coneguda genera expectació i pot atraure audiència nova. Funciona d’una manera semblant als anuncis televisius: fan que una cara coneguda et mostri el producte, perquè tinguis més ganes de consumir-lo i a la vegada animis altra gent a fer-ho. Actualment, també és habitual que les productores busquin incloure personatges famosos en determinades escenes per viralitzar cert contingut i generar conversa a les xarxes socials.
D’altra banda, han funcionat molt sovint com a homenatge. Moltes sèries fan “cameos” amb antics actors que hi van participar en el en algun moment, o amb figures emblemàtiques del gènere. És el cas de moltes ficcions espanyoles que recuperen intèrprets de clàssics televisius per fer un guiño als espectadors de tota la vida.
I… per què ens agraden tant?
Quan reconeixem un personatge famós en una sèrie, se’ns activa una mena de joc de complicitat amb la ficció. És com si els creadors ens regalessin un petit detall perquè ens sentim part de la història, establint un vincle especial entre la producció i els espectadors. Aquesta connexió és clau per a les sèries, ja que els “cameos” funcionen com un codi compartit que desperta sorpresa i emoció. Això explica per què, tot i ser aparicions breus i sovint anecdòtiques, es converteixen en moments que com a públic recordem, i que circulen després per xarxes socials i converses quotidianes.
A més, alguns “cameos” estan fets per despertar-nos la nostàlgia, un element també molt important en el món cinematogràfic. Veure un actor d’una sèrie mítica en una producció actual ens transporta immediatament a un altre temps, portant-nos records i reforçant el vincle entre generacions d’espectadors. És una manera de premiar els seguidors més fidels i entregats d’una ficció i, a la vegada, d’introduir referents de dies passats a les noves audiències.
Més enllà de l’anècdota, són una peça més d’aquest gran joc que és la ficció televisiva, on la realitat i la ficció es toquen, encara que sigui només per uns segons.
Alguns dels millors “cameos” de la ficció espanyola
Josh Hutcherson a Paquita Salas
Representa: Ryan, un nouvingut a Navarrete, el poble d’origen de la protagonista.
Per què surt? Josh Hutcherson, parella a la vida real de Claudia Traisac, que interpreta a la Clara a la sèrie, va confessar “ser fan de Paquita Salas”. Els directors, els Javis, li donaren l’oportunitat d’aparèixer en un capítol.
Dulceida a Cites Barcelona
Representa: ella mateixa, que es troba per cap d’any a una de les protagonistes a un bar.
Per què surt? Després d’haver fet “cameos” a sèries com El internado: Las Cumbres o Paquita Salas, la influencier va confessar que li agradaria seguir formant-se com a actriu i seguir tenint oportunitats com la que li va donar Cites.
Cristina Pedroche a La que se avecina
Representa: Flora, una jove defensora dels drets dels animals que es converteix en inquilina de Berta.
Per què surt? Abans de ser un personatge que forma part de l’imaginari de tot un país, a l’actual presentadora de les campanades d’Antena 3 se li va proposar fer un petit paper en la mítica sèrie espanyola.
Manuel Carrasco a Aquí no hay quién viva
Representa: ell mateix.
Per què surt? Ell havia saltat a la fama amb “Operación Triunfo” i la sèrie, que reunia a més de 6 milions d’espectadors, era l’aparador perfecte per promocionar el seu disc 2004, el segon de la seva carrera.
Miriam Rodríguez a Vis a vis
Representa: Una de les recluses de Cruz del Norte.
Per què surt? Miriam Rodríguez va confessar ser fan de “Vis a vis”, i no només va tenir la sort de compondre i interpretar la cançó promocional de la sèrie (Hay algo en mi), sinó que també va poder sortir en pantalla amb l’uniforme groc i cantar en un dels capítols junt amb algunes de les seves “companyes de presó”.
Francesc Mauri a Plats bruts
Representa: Ell mateix, fent de meteoròleg a la televisió.
Per què surt? El “cameo” juga amb la seva identitat real com a meteoròleg reconegut a TV3. L’aparició de Francesc Mauri encaixa amb l’humor costumista de la sèrie i aporta un toc de credibilitat i proximitat al món televisiu de Plats bruts.
Ana Milán a Veneno
Representa: la vedet, cantant i actriu Sara Montiel.
Per què surt? Los Javis, amics propers de l’actriu, la van trocar per oferir-li un petit paper en el cinquè capítol de la sèrie. Ella diu que no va dubtar-ho ni un segon, i que es va “preparar a consciència” per interpretar al personatge.
Shakira a 7 Vidas
Representa: Ella mateixa.
Per què surt? Siete vidas era una sèrie molt popular entre els artistes que volien promocionar les seves novetats, i Shakira no en va ser l’excepció. L’artista va aparèixer al bar Casi Ke per ballar, cantar i parlar del seu nou disc, acabat de sortir al mercat.
El futur dels cameos: entre la sorpresa i l’estratègia
Fa uns anys, els cameos eren petites sorpreses ocasionals, fruit d’homenatges, amistats entre actors o simples coincidències. Però avui, com tot, s’han convertit en una eina planificada i altament efectiva dins de la indústria televisiva, en una estratègia comercial pensada en molts casos pel benefici econòmic. Ara, la pregunta ja no és tant si un cameo funcionarà, sinó com es pot maximitzar el seu impacte.
L’auge de les xarxes socials ha canviat completament les regles del joc. Un cameo ja no es limita a l’emissió televisiva, sinó que viu una segona vida en forma de clips, GIFs i mems que circulen a gran velocitat per Twitter (X), Instagram i TikTok. Això ha fet que moltes produccions dissenyin aquests moments pensant en la seva viralitat, convertint-los en pures estratègies de màrqueting. Un bon cameo pot generar titulars, atraure nous espectadors i allargar la vida útil d’un episodi molt més enllà de la seva estrena.
Un recurs que, de moment, no veu el final
El “cameo”, que ha tingut un paper canviant en la cultura cinematogràfica, ha passat de ser un petit detall inesperat a una peça clau dins de la ficció televisiva. La diferència entre un “cameo” recordat i un d’oblidat ja no depèn només de la seva sorpresa, sinó de com s’executa i de quin paper juga dins de l’estratègia global de la sèrie.
El futur d’aquest recurs dependrà de com les produccions sàpiguen equilibrar l’element espontani amb la seva funció comercial. Però el que és segur és que, mentre hi hagi ficció, seguiran havent-hi “cameos”. La televisió i les plataformes han après que poques coses connecten tant amb l’audiència com l’aparició inesperada d’una cara coneguda enmig d’una història.
Deixa un comentari