El divendres passat dia 7 de febrer es va estrenar a Max “El minuto heroico: yo también dejé el Opus Dei”, una minisèrie documental dirigida per Mònica Terribas que ja és número 1 de la plataforma. Aquest èxit instantani va fer que l’organització religiosa publiqués un comunicat de defensa respecte a la sèrie.
Quina ha sigut la polèmica entre l’Opus Dei i la producció de la sèrie?
En el documental diferents dones denuncien el que van patir dins l’Obra. L’organització religiosa va emetre un comunicat el mateix dia 7 de febrer expressant queixes cap a la minisèrie. «La plataforma d’entreteniment Max ha estrenat una docusèrie en què s’entrevisten a dones que relaten experiències negatives mentre formaven part de l’Opus Dei, moltes de les quals ja eren públiques […] l’enfocament que la docusèrie assumeix no representa la realitat de l’Opus Dei. De manera esbiaixada, presenta l’Obra com una organització de persones malvades la seva motivació la qual és fer mal», són frases del comunicat.
El dilluns 10 al matí, però, Mònica Terribas va fer una contra resposta al comunicat de l’Opus Dei en el programa El Món de RAC1. «Si [algunes històries] eren conegudes, per què no hi ha des de fa dècades una manera sistemàtica de reparar econòmicament els danys psicològics que s’han fet?», i va emfatitzar que si aquestes històries eren públiques, «jo no he sabut trobar a la seva web oficial aquestes experiències crítiques». La periodista també responia i clarificava: «en cap moment l’enfocament d’aquest documental és fer aparèixer l’Opus Dei com un conglomerat de persones malvades […]. El que estem discutint aquí és si hi ha pràctiques sistèmiques de vulneració de drets».
En el programa de ràdio, Terribas també ha explicat que des del dia de l’estrena no ha parat de rebre missatges d’interès d’arreu del món (Alemanya, Canadà, d’Anglaterra, d’Itàlia, Suïssa, etc.) per veure el documental, a banda de missatges que ha rebut de dones que també volen explicar el seu testimoni. Terribas descriu aquests moviments que s’estan donant d’interessants: «la gent té ganes de saber-ho, i això per a mi és molt important, […] i també ho és per a totes aquelles persones que estan darrere les 13 testimonis».
De què va la sèrie i on es pot veure?
Aquesta docusèrie relata el testimoni en primera persona de 13 dones d’arreu del món (Espanya, Amèrica Llatina, Irlanda i Regne Unit) que han trencat la relació amb l’Opus Dei. Ho fa amb una mirada profunda per a descobrir tota la part més fosca d’aquest hermètic orde religiós: abusos laborals, psicològics, espirituals, aïllament, entre altres. Expliquen la seva experiència amb la intenció de demostrar la dificultat que suposa abandonar un grup catòlic ortodox.
Els relats de les dones estan acompanyats d’escenes protagonitzades per Claudia Treisac, en les que es recreen situacions que les testimonis expliquen des d’una mirada dramàtica. D’aquesta manera, es fa arribar a l’espectador una imatge més clara de les situacions que vivien i de com se sentien. A més, per a completar i contextualitzar les històries, la minisèrie també dona veu a professionals com psicòlegs, periodistes i altres experts en addiccions a sectes.
La sèrie documental produïda per Mediapro Studios es pot veure a la plataforma Max. Té 4 capítols i els dos primers ja es poden veure des de divendres 7 de febrer, els altres 2, estaran disponibles aquest divendres dia 14.
Deixa un comentari